Jedynym sposobem utrzymania zdrowia jest jedzenie tego, czego nie lubisz, picie tego, czego nie chcesz, i robienie tego, na co nie masz ochoty.

Edukacja w zakresie żywienia - kluczem do zdrowego życia

 

Piramida żywieniowa

 

Edukacja społeczeństwa,  w zakresie żywienia jest jednym z najważniejszych czynników, aby doprowadzić do poprawy życia ludzi, wszędzie na świecie. Brak tej wiedzy, lub wiedza niedostateczna, dotyczy nie tylko grup ludności o niższej kulturze i zamożności. Przecież można odżywiać się drogo i źle, ale też tanio i zdrowo. Oczywiście propagowanie zasad racjonalnego odżywiania niczego nie zmieni, jeżeli na naszych stołach zabraknie produktów zaliczanych do „zdrowej żywności”. Musimy wiedzieć, w jaki sposób możemy sami sobie pomóc, co jest niezbędne dla naszego organizmu, a czego należy się wystrzegać.

Mieszkańcy zamożnych krajów uprzemysłowionych żywią się nadmiernie, ze wszystkimi ujemnymi tego konsekwencjami. Całkiem odmiennie wygląda to w biednych krajach, zapóźnionych ekonomicznie – tam  na porządku dziennym są - niedożywienie i głód. Alarmujące statystyki mówią, że spośród sześciu mieszkańców Ziemi -  jeden człowiek jest niedożywiony, a każdego roku ok. 100 tysięcy dzieci traci wzrok, wskutek niedoboru witaminy A.  Dziecko, które w pierwszym etapie życia głoduje, może wejść w wiek dorosły niedomagając fizycznie i umysłowo.  W wielu krajach  od dawna pojawiają się ostrzeżenia  przed niewłaściwym sposobem odżywiania. Zarówno ze strony lekarzy, jak i żywieniowców.

Problem właściwego odżywienia społeczeństwa to nie tylko sprawa służby zdrowia, ale całej gospodarki żywnościowej, która wymaga generalnej naprawy. Wymaga znacznych reform i badań naukowych, szczególnie w dziedzinie produkcji, przetwarzania i użytkowania żywności. Dowody na to, że choroby, których powstawania nie wiązano wcześniej z nieprawidłowym żywieniem, a są również tego samego pochodzenia – zgromadzono już pod koniec lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Dotyczyło to w szczególności chorób układu krążenia, powstających na tle miażdżycy.

W dobie obecnej, znając zasady racjonalnego odżywiania i właściwie zestawiając odpowiednie produkty spożywcze, można zahamować rozwój niektórych chorób cywilizacyjnych, np. właśnie miażdżycy.  Aby dojść do zdrowia, podstawą jest zmiana zasad łączenia produktów (np. w jednym posiłku nie powinno być żywności z dużą zawartością białka i węglowodanów) oraz zrezygnowanie z picia podczas posiłku i bezpośrednio po nim. Na początku może pojawić się nadmierne uczucie głodu dość szybko po posiłku - organizm potrzebuje czasu, aby przystosować się do nowego sposobu żywienia. Należy ograniczyć spożywania mięsa, głównego produktu zakwaszającego organizm i starać się zrobić wszystko, aby oczyścić (w sposób łagodny) organizm z toksyn. To doprowadzi do wzmocnienia układu odpornościowego, a resztę załatwi sama natura.  

Właściwe łączenie ze sobą produktów spożywczych, to konieczność -  bezwzględnie powinni stosować się do tego w równej mierze ludzie chorzy i zdrowi.  Wyniki licznych badań epidemiologicznych,  uzmysłowiły niesłychanie istotny fakt - żywienie może wywierać wpływ na czynniki ryzyka i prowadzić do takich schorzeń, jak: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a także kamica żółciowa i rak jelita grubego. Częste występowanie tych chorób, określane mianem epidemii, do tego liczne dowody potwierdzające ich przyczynowy związek z żywieniem, chociaż niekompletne, są dla wielu instytucji rządowych w różnych krajach wystarczająco przekonujące, by podejmować wysiłki w celu zmiany modelu żywienia społeczeństw.

Profilaktyka medyczna, będąc jednym z najważniejszych  zadań lekarzy, nabrała dziś szczególnego znaczenia. Ponieważ próby opanowania epidemii chorób cywilizacyjnych, w oparciu o medycynę kliniczną są prawie niemożliwe, bo wymagają wprost  astronomicznych nakładów finansowych – zadaniem pierwszoplanowym musi stać się właśnie zapobieganie. Jest ono niewspółmiernie tańsze, niż leczenie, a co bardzo istotne przynosi efekty  długofalowe. W wielu krajach opracowano narodowe programy żywienia, których celem jest utrzymanie dobrego stanu zdrowia populacji, oraz zapobieganie chorobom cywilizacyjnym rozwijającym się z powodu niewłaściwego odżywiania.

 

Zobacz także

Artroskopia kolana - przywraca sprawność fizyczną

Zmarszczki jako skutek starzenia się organizmu

Operacja kręgosłupa

Polacy coraz chętniej biegają

Operacja haluksa

Na zdrowie

Szlachetne zdrowie
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz

Aforyzm

Nie martw się, jeśli czujesz się dobrze. Przejdzie ci.


Numer konta do wpłat

97 1020 1097 0000 7002 0252 0245