Zdrowy bieg po zdrowie, czyli jak mądrze biegać. ...
Operacja kręgosłupa - twoja sprawność w rękach...
Dlaczego mamy zmarszczki? ...
Artroskopia kolana – zabieg przywracający sprawność...
Edukacja społeczeństwa, w zakresie żywienia jest jednym z najważniejszych czynników, aby doprowadzić do poprawy życia ludzi, wszędzie na świecie. Brak tej wiedzy, lub wiedza niedostateczna, dotyczy nie tylko grup ludności o niższej kulturze i zamożności. Przecież można odżywiać się drogo i źle, ale też tanio i zdrowo. Oczywiście propagowanie zasad racjonalnego odżywiania niczego nie zmieni, jeżeli na naszych stołach zabraknie produktów zaliczanych do „zdrowej żywności”. Musimy wiedzieć, w jaki sposób możemy sami sobie pomóc, co jest niezbędne dla naszego organizmu, a czego należy się wystrzegać.
Mieszkańcy zamożnych krajów uprzemysłowionych żywią się nadmiernie, ze wszystkimi ujemnymi tego konsekwencjami. Całkiem odmiennie wygląda to w biednych krajach, zapóźnionych ekonomicznie – tam na porządku dziennym są - niedożywienie i głód. Alarmujące statystyki mówią, że spośród sześciu mieszkańców Ziemi - jeden człowiek jest niedożywiony, a każdego roku ok. 100 tysięcy dzieci traci wzrok, wskutek niedoboru witaminy A. Dziecko, które w pierwszym etapie życia głoduje, może wejść w wiek dorosły niedomagając fizycznie i umysłowo. W wielu krajach od dawna pojawiają się ostrzeżenia przed niewłaściwym sposobem odżywiania. Zarówno ze strony lekarzy, jak i żywieniowców.
Problem właściwego odżywienia społeczeństwa to nie tylko sprawa służby zdrowia, ale całej gospodarki żywnościowej, która wymaga generalnej naprawy. Wymaga znacznych reform i badań naukowych, szczególnie w dziedzinie produkcji, przetwarzania i użytkowania żywności. Dowody na to, że choroby, których powstawania nie wiązano wcześniej z nieprawidłowym żywieniem, a są również tego samego pochodzenia – zgromadzono już pod koniec lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Dotyczyło to w szczególności chorób układu krążenia, powstających na tle miażdżycy.
W dobie obecnej, znając zasady racjonalnego odżywiania i właściwie zestawiając odpowiednie produkty spożywcze, można zahamować rozwój niektórych chorób cywilizacyjnych, np. właśnie miażdżycy. Aby dojść do zdrowia, podstawą jest zmiana zasad łączenia produktów (np. w jednym posiłku nie powinno być żywności z dużą zawartością białka i węglowodanów) oraz zrezygnowanie z picia podczas posiłku i bezpośrednio po nim. Na początku może pojawić się nadmierne uczucie głodu dość szybko po posiłku - organizm potrzebuje czasu, aby przystosować się do nowego sposobu żywienia. Należy ograniczyć spożywania mięsa, głównego produktu zakwaszającego organizm i starać się zrobić wszystko, aby oczyścić (w sposób łagodny) organizm z toksyn. To doprowadzi do wzmocnienia układu odpornościowego, a resztę załatwi sama natura.
Właściwe łączenie ze sobą produktów spożywczych, to konieczność - bezwzględnie powinni stosować się do tego w równej mierze ludzie chorzy i zdrowi. Wyniki licznych badań epidemiologicznych, uzmysłowiły niesłychanie istotny fakt - żywienie może wywierać wpływ na czynniki ryzyka i prowadzić do takich schorzeń, jak: choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, a także kamica żółciowa i rak jelita grubego. Częste występowanie tych chorób, określane mianem epidemii, do tego liczne dowody potwierdzające ich przyczynowy związek z żywieniem, chociaż niekompletne, są dla wielu instytucji rządowych w różnych krajach wystarczająco przekonujące, by podejmować wysiłki w celu zmiany modelu żywienia społeczeństw.
Profilaktyka medyczna, będąc jednym z najważniejszych zadań lekarzy, nabrała dziś szczególnego znaczenia. Ponieważ próby opanowania epidemii chorób cywilizacyjnych, w oparciu o medycynę kliniczną są prawie niemożliwe, bo wymagają wprost astronomicznych nakładów finansowych – zadaniem pierwszoplanowym musi stać się właśnie zapobieganie. Jest ono niewspółmiernie tańsze, niż leczenie, a co bardzo istotne przynosi efekty długofalowe. W wielu krajach opracowano narodowe programy żywienia, których celem jest utrzymanie dobrego stanu zdrowia populacji, oraz zapobieganie chorobom cywilizacyjnym rozwijającym się z powodu niewłaściwego odżywiania.